Van 2-4 oktober 2019 vond de eerste Impact Bivak plaats van Defensie en YourCube. Een intensieve en inspirerende driedaagse in Amersfoort. Er deden uiteindelijk ruim 30 jongeren mee vanuit diverse steden in Nederland. 

Op de Bernardkazerne in Amersfoort gingen ze aan de slag met militaire skills zoals op appel staan en patrouilleren. Maar ook veel over groepsvorming en leiderschap. Dat je op elkaar let, en het samen doet.

Tegelijk werden ze ook aan het denken gezet over hun rol in de maatschappij, en gingen ze tijdens sociale projecten ook midden in de samenleving aan de slag. Na afloop van de Impact Bivak is het idee dat jongeren in hun eigen omgeving een vervolg aan hun MDT-traject geven. Ze maakten hiervoor een persoonlijk plan. Daarbij worden ze ondersteund en begeleid door de lokale jongeren vrijwilligersnetwerken van YourCube.

Koken voor daklozen
Bart Schellekens (18) uit Goirle is een van de deelnemers. Hij heeft een tussenjaar en de Impact Bivak was voor hem een oriëntatie op zijn toekomst. Hij ging met een aantal deelnemers koken voor dak- en thuislozen. ‘Het is een hele bijzondere ervaring om van dichtbij te zien hoe mensen op straat leven. Ik heb me eigenlijk nooit beseft dat dit mijzelf ook zou kunnen gebeuren’ geeft Bart aan. Andere deelnemers gingen o.a. klussen bij een zorgcentrum, ondernamen activiteiten met ouderen en knapten de buurt bij het Groene Spoor op. De sociale projecten werden georganiseerd door Netwerk Sociale Gasten uit Amersfoort, onderdeel van YourCube.

Kamp Amersfoort

Tijdens een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Amersfoort stonden de jongeren stil bij de waarde van 75 jaar vrijheid. Waar de jongeren net hadden geleerd hoe ze op appel moesten staan, hoorden ze nu verhalen over mensen die in de oorlogsjaren gevangen zaten en urenlang op appel stonden. Een bizar contrast. De jongeren namen een moment van stilte voor de mensen die zijn omgekomen in dit kamp.

Eindmars met de minister

De 3-daagse Bivak werd besloten met een eindmars. Minister Bijleveld (Defensie) liep het laatste gedeelte mee en overhandigde aan iedere deelnemer een persoonlijk getuigschrift. Deelnemers reageerden positief op deze 3-daagse Bivak. Het was een unieke en leerzame ervaring waarbij ze zichzelf fysiek en mentaal tegenkwamen, maar ook de waarde ontdekten om van betekenis te zijn voor een ander. Deelnemer Hidde van Amerongen (15) ‘Wat ik heb geleerd is dat je moet blijven samenwerken om de beste resultaten te behalen’.

Pilot

De ervaringen van deze pilot worden gebruikt om een traject te ontwikkelen die vanaf 2020 voor veel meer jongeren beschikbaar is.Heb jij interesse? Stuur dan vast een mailtje naar defensie@yourcube.nl

Zie ook: