Oetsen combineerde MDT met zijn opleiding tot theaterdocent: “Ik wil impact maken.”

Oetsen van der Veen (21) is bekend met het regisseren van theater dankzij zijn opleiding tot theaterdocent. Toen hij de kans kreeg een traject van MDT YourCube te combineren met een schoolopdracht greep hij die met beide handen aan. Hij maakte de theatervoorstelling All1zaam, een verhaal over en door jongeren die eenzaamheid voelen. “Ik wilde het thema tot op de bodem uitpluizen.”

Het lokale netwerk Time to Connect in Leeuwarden werkt al langer samen met de school van Oetsen. Tijdens deze hbo-opleiding moeten leerlingen een theatervoorstelling maken en regisseren. Oetsen koos ervoor die opdracht te combineren met een MDT-(Maatschappelijke Diensttijd)traject via het netwerk. Vanuit de MDT kreeg hij begeleiding in het bereiken van zijn doelgroep en het praktische aspect van zijn opdracht. 

Time to Connect kan zo een ingewikkeld thema als eenzaamheid bespreekbaar en zichtbaar maken, terwijl Oetsen zich ontwikkelt als theatermaker. “Mijn harde werken heeft op deze manier veel meer impact”, vertelt Oetsen. 

Eenzaamheid bestrijden

Het thema eenzaamheid heeft Oetsens aandacht. “Zelf ben ik behoorlijk sociaal, maar ook ik ken eenzaamheid in een bepaalde vorm. Ik weet wat het is om nergens je ei kwijt te kunnen. Met deze voorstelling kon ik me niet alleen verder verdiepen in het thema, maar ook echt een verschil maken.” 

“Door alle afleiding van buitenaf, zoals social media en prestatiedruk, weten veel jonge mensen nog niet zo goed wie ze nu echt zijn en wat ze willen.”

De jongeren hebben hun voorstelling All1zaam gespeeld voor een groep raadsleden. “Er wordt bezuinigd op sociale instanties die eenzame jongeren ondersteunen. Dat is wat ons betreft een slecht idee – vooral in deze tijd. Met de voorstelling hopen we de raadsleden te overtuigen dat dit maatschappelijke probleem juist nu extra aandacht verdient. Als mijn voorstelling op die manier een bijdrage kan leveren aan een mooiere wereld, dan ben ik blij.”

Een kwetsbare doelgroep

Door MDT te combineren met zijn opleiding kon Oetsen zich zowel professioneel als persoonlijk ontwikkelen. “Dit was de eerste keer dat ik niet alleen als regisseur en theatermaker, maar ook een beetje als social worker functioneerde. Je werkt namelijk met een kwetsbare doelgroep. Iedere jongere heeft een eigen verhaal en gebruiksaanwijzing. Dankzij deze ervaring lukt het me nu beter om die gebruiksaanwijzing te herkennen en me erop aan te passen. Dat maakt me flexibeler als regisseur, als docent en als mens.”

Die gebruiksaanwijzing herkennen helpt Oetsen ook om betere regieaanwijzingen te geven. “Als regisseur ben je altijd op zoek naar knoppen om aan te draaien en die zie ik nu beter. Zo was er een jongere die ik probeerde uit te leggen dat hij iets rustiger moest praten, maar wel enthousiast. Na een hoop wikken en wegen kwam hij zelf met een suggestie: “je bedoelt een soort Freek Vonk, maar dan stoned?” Dat vond ik zo mooi, want toen lukte het eindelijk om tot hem door te dringen: door de regie aan te passen op zijn belevingswereld.”

Jezelf leren kennen met MDT

Oetsen zou iedereen aanraden om een MDT-traject te volgen, maar je moet er wel klaar  voor zijn. “Door alle afleiding van buitenaf, zoals social media en prestatiedruk, weten veel jonge mensen nog niet zo goed wie ze nu echt zijn en wat ze willen. Dat maakt het soms lastig om anderen te helpen in de vorm van een MDT. Toch kun je de twee ook combineren, want met  MDT help je niet alleen een ander. Je leert ook jezelf beter kennen.”      

MDT ook voor jou?

Ben je benieuwd of er een tof MDT-project is voor jou? Naast de MDT Theater kun je door het hele land terecht voor gave programma’s, waarin je niet alleen veel leert maar ook veel plezier maakt. Neem contact op om te ontdekken wat er mogelijk is via MDT YourCube.