Sanne volgt een MDT in een creatieve werkplaats: ‘Ik zie alleen maar positieve kanten’

Na haar opleiding tot schilder aan de creatieve mbo-vakschool Cibap besloot Sanne (21) een tussenjaar te nemen. Ze wilde zich persoonlijk ontwikkelen, maar wist nog niet zo goed hoe. Via YourCube kwam ze in contact met CODA Apeldoorn, een museum en bibliotheek met creatieve broedplaats. Daar begeleidt ze nu jonge kinderen die voor het eerst kennis maken met tech en creatieve activiteiten. “Ik had nooit gedacht dat ik zoveel plezier zou halen uit werken met deze doelgroep.”

Een vriendin van Sanne deed een Maatschappelijke Diensttijd (MDT) bij YourCube. “Daarom ben ik ook op gesprek gegaan: om te ontdekken of zoiets bij mij past. Ik gaf aan dat ik graag creatief bezig ben en dat het me leuk lijkt om een MDT te doen die daarop aansluit.” 

ExperienceLab

Zo gezegd, zo gedaan. YourCube bracht Sanne in contact met CODA. “Bij CODA hebben ze het ExperienceLab. Dat is een ruimte waar kunst, innovatie, tech en ambacht samenkomen. Er worden workshops gegeven, kunstenaars werken er aan projecten en er is allerlei apparatuur waar je mee mag werken”, vertelt Sanne. “Het is een creatieve plek voor alle leeftijden. Op woensdagen is de werkplaats open voor kinderen van 7 tot 12 jaar oud. Ik begeleid die kinderen terwijl ze allerlei gave dingen ontdekken en maken.”

Iets nieuws leren

Zo is er een virtual reality-set waar de kinderen mee aan de slag kunnen, maar leren ze ook naaien, robots bouwen of eigen sieraden knutselen. “Het ExperienceLab is bedoeld om kinderen iets nieuws te leren en te prikkelen om aan de slag te gaan met technologie en creativiteit. Met mijn achtergrond kan ik daar ook goed mijn creatieve ei kwijt.”

Een project waar Sanne samen met de kinderen bij CODA Experience Lab aan heeft gewerkt.

Het creatieve aspect van haar MDT bij CODA is Sanne niet vreemd. Werken met kinderen vond ze wel spannend in het begin. “Ik had nog nooit eerder zo intensief met kinderen gewerkt. Je bent toch verantwoordelijk voor hun educatie en ontwikkeling. Gelukkig was de begeleiding vanuit CODA heel goed: er is altijd iemand aanwezig waar ik terecht kan voor vragen of als ik ergens tegenaan loop.”

Uitdagen en prikkelen

Sanne heeft bijvoorbeeld al eens een groep van iets oudere kinderen in het ExperienceLab ontvangen. “Zij waren behoorlijk druk en de groepsdynamiek was hectisch. Het was best een uitdaging om ze in toom te houden. Waar grijp je in en hoe houdt je die kinderen geboeid?” Uiteindelijk heeft Sanne de situatie mooi opgelost door de kinderen uitdagende en prikkelende taken te geven. “Het werd vanzelf rustiger en ik zag dat ze echt geïnteresseerd aan de slag gingen. Zo’n moment vind ik dan heel waardevol. Het is een goede situatie om op te reflecteren en je leert er ook veel van. 

Social Work

Inmiddels heeft Sanne besloten dat ze in september begint met de hbo-studie Social Work. “Dat idee had ik al, maar deze MDT heeft die keuze voor me bevestigd.” Ook heeft Sanne iets nieuws over zichzelf geleerd dat ze meeneemt in haar studiekeuze. “In die opleiding kies je welke richtingen en doelgroepen je mee wil werken. Voor de MDT had ik nooit gedacht dat ik zo graag met kinderen werk. Dat leek me veel te spannend. Maar nu denk ik daar anders over. Ik vind het namelijk juist heel erg leuk en ben er ook goed in!”

Alleen maar positief

Sanne zou graag ooit nog een MDT volgen en raadt het haar vrienden ook aan. “Je kan kiezen voor een sector die je ligt zoals ik heb gedaan, maar ik zou in de toekomst ook eens iets willen doen buiten mijn werkgebied. Je leert zoveel over jezelf dankzij MDT. Zelfs als het traject een beetje tegenvalt of je vindt het moeilijk, dan steek je er nog ontzettend veel van op. Ik zie alleen maar positieve kanten.”

MDT YourCube is een project van TijdVoorActie die in meerdere steden wordt uitgevoerd. In Apeldoorn kun je hiervoor terecht bij Skill-Ability