Tara volgde de MDT Politiek: ‘Handige skills voor de rest van mijn leven’

Nog nooit stond Tara zo zelfverzekerd voor een groep mensen. Dat heeft ze naar eigen zeggen te danken aan haar deelname aan de MDT Politiek. Via het netwerk Sociale Gasten in Amersfoort dompelde ze zich tien weken lang onder in de wereld van lokale politiek. “Ik weet nu ook veel beter wat mijn stem waard is.”

Na een opleiding grafische vormgeving vond Tara (21) het tijd voor een tussenjaar. Ze weet nog niet zeker wat ze hierna wil en gunt zichzelf wat tijd om dat te ontdekken. “Ik ben aan het werk, maar wilde daarnaast iets doen om me te ontwikkelen als mens”, vertelt ze.

Verdiepend gesprek met YourCube

Via het internet kwam ze bij MDT YourCube terecht. Daar voerde ze een oriëntatiegesprek om te ontdekken of Maatschappelijke Diensttijd (MDT) bij haar ambities past. “Ik wilde iets nieuws leren en uit mijn comfortzone stappen. Tegelijkertijd is het voor mij fijn als de MDT in de buurt van mijn woonplaats is. Zo kwamen we uit bij de MDT Politiek.”

‘Als ik ging stemmen, vulde ik hooguit een stemwijzer in om een keuze te maken.’

Tara heeft eigenlijk niet veel met politiek, maar juist daarom spreekt deze MDT haar aan. “Er is veel focus op leren debatteren en presenteren. Dat wilde ik graag verder ontwikkelen, want ik denk dat je daar je hele leven profijt van hebt. Ook wist ik eigenlijk maar weinig van hoe lokale en landelijke politiek werkt. Als ik ging stemmen, vulde ik hooguit een stemwijzer in om een keuze te maken.”

Workshops en cursussen

In de MDT Politiek volgde Tara met een groep van zeven anderen gedurende tien weken allerlei workshops en cursussen. “We hebben bijvoorbeeld een workshop gehad over debatteren. Daarnaast voerden we leuke opdrachten uit, in groepen en alleen. We leerden en deden veel, maar toch was de sfeer heel ontspannen. Er was ook echt wel lol en gezelligheid in de groep.”

Jezelf leren kennen met opdrachten

Een opdracht die Tara bij is gebleven, ging over non-verbaal communiceren. “We moesten tegenover een groepsgenoot zitten en proberen op geen enkele manier te communiceren. Daardoor ga je inzien dat dat eigenlijk bijna niet te doen is. Met lichaamstaal alleen zeg je namelijk al heel veel.” Ook een opdracht over jezelf presenteren vond Tara interessant. “We moesten onszelf op een originele manier voorstellen aan de groep. Dus niet standaard met je naam, leeftijd en woonplaats. Daardoor leer je out of the box denken.” Als afsluiter voerde de groep een debat over de gelote burgerraad, waarin de groep verdeeld werd in zelfbedachte politieke partijen.

Begrip van de wereld

Tara weet dankzij de MDT Politiek veel beter hoe de democratie in Nederland werkt. Ze vindt het makkelijker om keuzes te maken als ze gaat stemmen. “Dat stukje begrip van de wereld om me heen is heel belangrijk voor mij.”

‘Het is oké om een beetje bang te zijn.’

Presenteren? Dat vind Tara nog altijd best spannend. “Maar ik heb geleerd om die spanning een plekje te geven. Het is oké om een beetje bang te zijn. Sterker nog: je kunt het maar beter even benoemen, dan valt veel van de spanning al weg!”

MDT ook voor jou?

Ben je benieuwd of er een tof MDT-project is voor jou? Naast de MDT Politiek kun je door het hele land terecht voor gave programma’s, waarin je niet alleen veel leert maar ook veel plezier maakt. Neem contact op om te ontdekken wat er mogelijk is via MDT YourCube.