MDT als springplank naar een werkplek
Een stageplek vinden is niet voor iedereen makkelijk. Ook zijn sommige leerlingen er nog niet klaar voor om stage te lopen. Lokaal netwerk Ympact020 bereidt kwetsbare jongeren van het ROC Amsterdam voor op het werkende leven en is een schakel tussen school en leerbedrijf. Leerlingen voeren vrijwillig hun Maatschappelijke Diensttijd (MDT) uit in een verzorgingstehuis.
Waarom dit project?
Op het ROC Amsterdam is er elk jaar weer een groepje studenten van niveau 1 dat geen stage vindt. Ze worden afgewezen of weten niet waar ze moeten zoeken. Die studenten zitten vaak lang thuis.
Het ROC trok daarom aan de bel bij Ympact020. Samen bedachten deze twee organisaties een programma dat ervoor zorgt dat jongeren niet in een neerwaartse spiraal raken. Projectleider Anette van Leeuwen legt uit. “Juist deze leerlingen worden afgewezen voor een stage en terwijl zij die ervaring het hardste nodig hebben.”
Bovendien zijn er maar weinig leerbedrijven die de tijd en ruimte kunnen geven waar de doelgroep behoefte aan heeft. Vaak wordt ongewenst gedrag dan ook snel afgestraft door het eerder stopzetten van een stage.
Netwerk: Ympact020
Contactpersoon: Anette van Leeuwen
Samenwerking met: ROC Amsterdam
Doelgroep: Kwetsbare studenten ROC
Looptijd project: 10 weken
Deelnemers: 6 studenten per MDT-plek
Inzet uren p/w: 8 uur
Het programma
Ympact020 en ROC Amsterdam slaan de handen ineen om kwetsbare studenten te helpen. De jongeren kunnen kiezen voor een MDT-programma met trainingen en vrijwilligerswerk. Tijdens de introductieweken bij Ympact020 leren ze alles over de juiste werkhouding, solliciteren bij een stagebedrijf en samenwerken in een team. In de acht weken daarna werken de jongeren op een MDT-locatie, in dit geval een verzorgingstehuis.
“Juist deze leerlingen hebben de ervaring van een stage het hardste nodig.”
Een begeleider van Ympact020 houdt de vinger aan de pols op de MDT-locatie. Door samen met alle betrokkenen de schouders eronder te zetten, haalt iedere student het meeste uit deze eerste ervaring op de werkvloer. Het volledige MDT-programma duurt tien weken. Aan het einde van die tien weken hebben de jongeren meer zelfvertrouwen en is de stap naar het werkende leven een stuk minder groot.
De impact
Anette van Leeuwen is eerlijk: “We hebben wel eens gedacht: we stoppen ermee.” Het is namelijk een pittige doelgroep. “Maar juist daarom worden deze leerlingen vaak afgewezen. Ik wil andere netwerken aanmoedigen om ook deze jongeren te helpen. Het is zo belangrijk dat ze ervaren dat ze welkom zijn. ”
De leerlingen stromen na het programma vaak makkelijker door naar een permanente werkplek. Bovendien zijn leerlingen achteraf positief en enthousiast over de toekomst. “Onze MDT-begeleider krijgt zelfs regelmatig berichtjes van de jongeren dat ze haar zo gaan missen.”
Hou rekening met…
De eerste twee weken training die de jongeren volgen bij Ympact020 zijn essentieel voor het succes van het programma. Eerst stuurde het lokale netwerk de leerlingen direct naar de MDT-werkplek, maar dan gaat er veel mis. Nu beginnen de jongeren goed voorbereid aan hun vrijwilligerswerk. Er is ook minder uitval.
Sinds dit jaar is er iemand van Ympact020 op locatie aanwezig terwijl de studenten aan het werk zijn. Zo is er een aanspreekpunt als leerlingen niet komen opdagen, of als er vragen en problemen zijn. Die begeleider is contactpersoon voor zowel de MDT-werkplek als de jongeren zelf.
Tot slot zijn er korte lijntjes met de school om een groep samen te stellen die met elkaar een goede dynamiek hebben. Met alleen ongemotiveerde deelnemers kom je er niet. Jongeren met uiteenlopende problematiek halen het beste in elkaar naar boven.
Meer weten?
Wil je meer leren over dit project, het programma of ben je benieuwd of het ook iets is voor jouw stad? Neem contact op met Anette van Leeuwen van Ympact020 voor meer informatie.