Jongeren denken mee over maatschappelijke vraagstukken
Maatschappelijke organisaties willen vaak meer jongeren aan zich binden. Ze weten alleen niet hoe. De MDT Jongerenadviseurs helpt daarbij. Een groep jongeren helpt deze organisaties met alle vragen die ze hebben rondom hun eigen doelgroep. Van het binnenhalen van meer jonge leden tot het aanpassen van een programma op behoeften van jongeren.
Waarom dit project?
Veel maatschappelijke organisaties werken graag samen met jongeren, maar weten niet hoe ze die doelgroep moeten bereiken. Daar helpt deze MDT (Maatschappelijke Diensttijd) bij. Fleur Neefjes van Jong West-Friesland: “Wij kunnen daar als netwerk bij helpen, maar hoe tof is het als we een groep jongeren dat zelf laten doen?”
“Wij kunnen daar als netwerk bij helpen, maar hoe tof is het als we een groep jongeren dat zelf laten doen?”
De jongerenadviseurs helpen organisaties met alle vragen rondom jongeren. Dat kan zijn het binnenhalen van meer jonge leden, maar ook het behouden van leden of het creëren van meer binding. “Denk bijvoorbeeld aan een lokaal theater dat graag een jonge doelgroep wil aanspreken met hun voorstellingen.”
Dit project is niet uitsluitend voor MDT’ers bedoeld, maar wordt wel gebruikt om uren voor de MDT te maken. Iedereen die wil, kan meedoen.
Netwerk: Jong Westfriesland in Actie
Contactpersoon: Brigitta Posch
Samenwerking met: maatschappelijke organisaties
Doelgroep: jongeren en maatschappelijke organisaties
Looptijd project: n.v.t.
Deelnemers: geen maximaal aantal deelnemers
Inzet uren p/w: zelf te bepalen, afhankelijk van de vraag
Het programma
Als jongerenambassadeur ga je in gesprek met organisaties en geef je advies. Het is belangrijk dat jongeren leren hoe je zo’n adviesgesprek voert en wat er van ze verwacht wordt. Daarom begint deze MDT met een inwerktraining van drie uur. Op een interactieve manier oefenen de jongeren met vaardigheden die ze toe kunnen passen in adviesgesprekken. Hoe doe je dat, zo’n adviesgesprek? Hoe vraag je goed door en kom je tot de kern? Dat en meer komt aan bod in de inwerkperiode.
Na een kennismaking bij de maatschappelijke organisatie gaan de jongeren onderling met elkaar sparren over de behoeften. Ze vormen samen een advies naar de organisatie toe. Twee jongeren gaan terug voor een tweede gesprek en lichten het advies verder toe.
De deelnemers blijven jongerenadviseur zo lang ze zelf willen. Er zit geen begin- of eindtijd aan dit project. Sommige deelnemers volgen dit programma als invulling van hun MDT, maar dat geldt niet voor iedereen. Jongeren mogen er dan ook zoveel tijd in steken als ze zelf willen. Organisaties kunnen zich aanmelden Bij Jong Westfriesland in Actie met een vraagstuk.
Ondersteuning wordt verder bepaald op basis van de behoefte van de jongeren. Ze krijgen geen intensieve begeleiding vanuit het netwerk tenzij de situatie daarom vraagt.
De impact
De jongeren zijn ingezet op een aantal projecten, onder andere bij de volgende organisaties:
- Wereldwinkel Stede Broec
- Stichting Oud Andijk
- Inloophuis Pisa
- Westfriese Bibliotheken
Pisa en de bibliotheek zijn zeer positief over het advies dat de jongeren geven.
Hou rekening met…
Een goede groep van betrokken jongeren is essentieel voor dit project. Juist het onderling sparren en de verschillende visies op een vraagstuk brengen de mooiste resultaten voor de betrokken organisaties én de jongeren zelf. Ook werken de jongeren in duo’s om elkaar te ondersteunen.
Het valt ook op dat jongeren het soms nog lastig vinden om zo’n advies uit te brengen. Ze weten niet hoe een adviesgesprek loopt of vinden het moeilijk van zich te laten horen. Begeleiding vooraf is daarom belangrijk.
Tot slot blijkt dat er nog best veel vragen opkomen vanuit de jongeren én de organisaties waarvoor zij adviseren. Daarom is het verstandig dat er altijd een collega vanuit het lokale netwerk bereikbaar is voor vragen, opmerkingen en meer.
Meer weten?
Wil je meer leren over dit project, het programma of ben je benieuwd of het ook iets is voor jouw stad? Neem contact op met Brigitta Posch voor meer informatie.