Ontdek lokale politiek met MDT Politiek

Met MDT Politiek combineren jongeren Maatschappelijke Diensttijd (MDT) met hun politieke interesses. Ze leren wat lokale politiek is en hoe je er als burger invloed op hebt. Jongeren krijgen de kans mee te praten over thema’s die zij belangrijk vinden zoals uitgaansbeleid en klimaatverandering.

Waarom dit project?

Sociale Gasten biedt vooral MDT aan in de vorm van praktijkgerichte projecten, zoals boodschappen doen voor ouderen of werken bij de kringloop. Daar wilde het netwerk verandering in brengen, vertelt projectcoördinator Lan Nguyen. “Er zijn veel jongeren die liever meedenken, ideeën uitwisselen en in gesprek gaan.” 

“Er zijn veel jongeren die liever meedenken, ideeën uitwisselen en in gesprek gaan.” 

De jonge generatie is volgens Lan ook behoorlijk activistisch. “Thema’s als inclusie en klimaatverandering krijgen veel aandacht. Ze willen hun stem laten horen.” Met MDT Politiek leren jongeren die stem gebruiken. Ze raken betrokken bij de samenleving en leren hoe ze zelf invloed uitoefenen op de politieke agenda.

Netwerk: Sociale Gasten

Contactpersoon: Lan Nguyen

Samenwerking met: Gemeente Amersfoort

Doelgroep: Hoogopgeleide jongeren van 18 tot 25 jaar

Looptijd project: 3 maanden

Deelnemers: minimaal 3 en maximaal 15

Inzet uren p/w: 3-4 uur + huiswerk

Het programma

Tijdens deze MDT krijgen jongeren debattraining onder leiding van een externe trainer. Samen spelen ze een gemeenteraadsvergadering na. Ook ontwikkelen ze met thuisoefeningen en training hun kennis van politiek, interview- en presentatievaardigheden. 

Het hoogtepunt van het programma is een plan voor de stad dat de jongeren zelf bedenken. Dat plan mogen ze aan het einde van het project presenteren aan de gemeenteraad. Ook gaan ze in gesprek met wethouders en ontmoeten ze andere belangrijke mensen in de gemeentelijke politiek. 

Het programma sluit aan op de grote maatschappelijke en politieke thema’s die jongeren bezighouden. Het lokale netwerk past het programma daarom aan op wat er op dat moment speelt.

De impact

Jongeren krijgen inzicht in hoe beleid tot stand komt. Ze ontdekken wie de macht hebben in hun stad en hoe ze als inwoner zelf invloed uitoefenen. Dat levert concreet al een heleboel op, vertelt Lan Nguyen.

“Eén deelnemer werkt bijvoorbeeld in de creatieve sector in de stad. Dankzij het programma weet hij waar hij moet aankloppen voor vragen over cultureel beleid. Een ander is na een debat op de wethouder afgestapt en heeft nog een half uur doorgepraat over haar ideeën voor de stad. Zo trots als ze daarna was op zichzelf: daar doe ik het als begeleider voor.”

“Zo trots als ze daarna was op zichzelf: daar doe ik het als begeleider voor.”

Ook ziet Lan dat veel deelnemers achteraf politiek betrokken blijven. Een groep jongeren gaat bijvoorbeeld samen naar andere gemeentelijke- en politieke bijeenkomsten. Het programma helpt ze om gebruik te maken van al hun politieke rechten. 

Voor het lokale netwerk Sociale Gasten levert het programma naamsbekendheid op. “Wij zijn nu goed zichtbaar bij de gemeente en raad”, legt Lan uit. “Dat is fijn omdat steeds meer mensen ontdekken wat wij doen en waarom het belangrijk is voor de stad.”

Hou rekening met…

Er komen vooral hoogopgeleide jongeren op de MDT Politiek af. Vaak zijn ze al geïnteresseerd in politiek en activisme. “Die minder geëngageerde doelgroep spreken we nog niet zo goed aan”, vertelt Lan. “Ook het werven van deelnemers is een uitdaging. Het is daarom extra belangrijk dat het programma aansluit op wat jongeren belangrijk vinden.”

Een goede samenwerking met de gemeente en de raad is ook belangrijk. Als begeleider moet je weten wat er speelt in de stad. Andersom is het belangrijk dat de gemeente tijd het programma steunt. Zij kan helpen bij het benaderen van raadsleden en het aanbieden van trainingen of een rondleiding in het stadhuis.

Op basis van feedback van deelnemers is het programma van MDT Politiek bijgesteld. Jongeren misten een rode draad in het programma. In het begin kregen ze elke week een training of gastspreker op bezoek, maar misten ze de samenhang in al deze bijeenkomsten.

Meer weten?

Wil je meer leren over dit project, het programma of ben je benieuwd of het ook iets is voor jouw stad? Neem contact op met Lan Nguyen voor meer informatie.

Jongeren denken mee over maatschappelijke vraagstukken

,
Maatschappelijke organisaties willen vaak meer jongeren aan zich binden. Ze weten alleen niet hoe. De Jongerenadviseurs helpen daarbij. Een groep jongeren helpt deze organisaties met alle vragen die ze hebben rondom hun eigen doelgroep. Van het binnenhalen van meer jonge leden tot het aanpassen van een programma op behoeften van jongeren.

Werkervaringsplek in het Weggeeflokaal

,
In het Weggeeflokaal leren studenten en scholieren wat het is om een winkel te runnen. Het is een plek waar kwetsbare doelgroepen uit de samenleving kunnen aankloppen voor gratis kleding en speelgoed. Jongeren ontwikkelen er vaardigheden zoals plannen, organiseren en sociaal gedrag.

Eerste stap in de samenleving voor jonge vluchtelingen

, ,
Bij ISK Onze Wereld in Apeldoorn leren vluchtelingen de Nederlandse taal en cultuur begrijpen. Voor die doelgroep ontwikkelde lokaal netwerk Skill-Ability een MDT-programma waarmee jonge vluchtelingen nieuwe mensen leren kennen, taalvaardigheden oefenen en de kans krijgen buiten hun eigen sociale kring te treden.

Ontdek lokale politiek met MDT Politiek

,
Met MDT Politiek combineren jongeren maatschappelijke diensttijd (MDT) met hun politieke interesses. Ze leren wat lokale politiek is en hoe je er als burger invloed op hebt. Jongeren krijgen de kans mee te praten over thema’s die zij belangrijk vinden zoals uitgaansbeleid en klimaatverandering.

MDT als springplank naar een werkplek

,
Lokaal netwerk Ympact020 bereidt kwetsbare jongeren van het ROC Amsterdam voor op het werkende leven en is een schakel tussen school en leerbedrijf. Leerlingen voeren vrijwillig hun MDT uit in een verzorgingstehuis.