Het verhaal van David (21) uit Ede

David is 21 jaar en zit, zoals hij het zelf noemt, in een ‘orientatiejaar’. Als hij stopt met zijn studie besluit hij de tijd te nemen om uit te zoeken wat goed bij hem past. Via Netwerk Dien je Stad (YourCube-partner in Ede) hoorde hij van de maatschappelijke diensttijd. Dat sluit heel goed aan.

David doet verschillende dingen. Hij geeft huiswerkbegeleiding aan een jongetje uit Eritrea en heeft geholpen bij de Avonturenclub, een initiatief van het Leger de Heils en Scouting Nederland. “Van beide dingen heb ik veel geleerd” vertelt David. “Het jongetje waar ik huiswerkbegeleiding aan geef woont bij zijn oom en tante. Voor hem is het heel fijn dat ik er speciaal voor hem ben.

Meer dan huiswerk
Ik ben niet alleen bezig met huiswerk” vervolgt David, “maar ook een stukje opvoeding. Ik leer ook erg improviseren. Soms kom ik er achter dat hij bepaalde dingen niet snapt. Dingen die voor mij zo logisch zijn dat ik er nooit over nadenk. Dat vraagt wel wat creativiteit om dat uit te leggen. Ik blijf ook regelmatig mee-eten en help andere gezinsleden met dingen. En pas zijn we met z’n allen naar Walibi gegaan.

Iets sociaals
Door de verschillende activiteiten wordt David bevestigd dat zijn toekomst waarschijnlijk ‘iets sociaals’ wordt. Hij zit te denken aan toegepaste psychologie. “Het was voor mij erg interessant om te ontdekken hoe dat ‘sociale’ er in de praktijk aan toe gaat. Ik heb echt ontdekt hoe ik zelf ben en hoe ik met anderen omga. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat ik niet zo goed was in feedback vragen. Dat heb ik wel echt moeten leren bij de Avonturenclub. En ik heb ontdekt dat ik echt een relatiebouwer ben. Een autoritaire rol is niks voor mij.”

“Eerst dacht ik dat ‘iets sociaals’ betekende dat je heel veel aan het praten bent. Maar ik heb ontdekt dat het eigenlijk ook veel luisteren is. Die kinderen hebben allerlei verhalen en door de tijd te nemen en naar hen te luisteren, voelen zij zich gezien en gehoord. Dat kan voor hen heel veel betekenen.”

Verschillende activiteiten
Behalve de huiswerkbegeleiding en de Avonturenclub is David ook mee geweest op een drie-daagse Impact Bivak, die YourCube samen met Defensie organiseerde. “Voor mij was het echt een jongensdroom, om in het leger te gaan” vertelt David. “Maar ik dacht dat ik daar heel sterk en gedisciplineerd voor moest zijn. Het was dus erg leuk om zo’n inkijkje bij Defensie te krijgen. Ook om te zien dat je echt een team bent en dingen samen oppakt.”

Daarnaast organiseert YourCube iedere donderdag een activiteit waar we aan deel kunnen nemen. De ene keer is dat een schilderworkshop, wandeltherapie of helpen bij een popconcert. Zo ben ik ook betrokken geraakt bij het Poppodium, waar ik nu help met de techniek. Dat zijn wel hele leuke dingen!

Meld je aan!
Wil jij ook ontdekken wat bij jou past? Meld je aan voor een YourCube-traject via www.yourcube.nl