Kim is na vier jaar thuiszitten aan het werk: “Ik ben weer blij met mijn leven”

Na een moeizame relatie en vier jaar zonder werk of school lukte het Kim niet op eigen kracht weer haar leven op de rit te krijgen. Ze wilde graag werken, maar de stap daar naartoe was te groot om alleen te maken. Gelukkig vond ze Get Up & Enjoy, een programma dat nu wordt aangeboden als een maatschappelijke diensttijd (MDT) binnen Netwerk Voor Jou in Veenendaal. Tijdens een programma van tien weken leerde ze samen met een projectleider en jongerencoach haar vaardigheden verbeteren. “Zonder Get Up & Enjoy was dit me nooit gelukt.”

Get Up & Enjoy

Get Up & Enjoy is een MDT YourCube-programma voor kwetsbare jongeren in Veenendaal. Jongeren tussen de 16 en 27 jaar werken aan het vergroten van hun sociale netwerk en het versterken van hun competenties. Ze leren waar hun sterke kanten liggen en hoe ze die toepassen in hun dagelijkse leven en toekomstige loopbaan. Dat gebeurt met coaching, sport- en creatieve activiteiten, vrijwilligerswerk en meer. 

Door haar relatie stond Kim jarenlang stil. “Ik raakte in isolement. Het mbo heb ik niet afgemaakt en werken deed ik niet. Maar toen die relatie uitging, wilde ik wel heel graag weer aan de slag. Netwerk Voor Jou kende ik al ik kwam er af en toe om mensen te ontmoeten en spelletjes te spelen. Via daar hoorde ik voor het eerst over Get Up & Enjoy. Het leek precies wat ik nodig had.”

Slechte patronen doorbreken

Dat deze MDT precies is wat Kim nodig had, kwam ze al snel achter. Met hulp van een coach ging ze aan de slag met haar persoonlijke doelen. “We kregen een boekje met opdrachten en moesten bepalen waar we naartoe willen werken. Ik wist niet meer hoe ik voor mezelf moest zorgen. Mijn persoonlijke doel was dan ook om gezonder te worden.” Dat is Kim al voor een groot deel gelukt. “We werkten daarnaast aan het breken van slechte patronen, maar keken ook naar waar ik wel goed in ben en hoe ik mezelf kan ontwikkelen”, legt Kim uit. Wat wil je uit het leven halen? Hoe kom je voor jezelf op? Hoe geef ik mijn grenzen aan? Dat zijn allemaal vragen die aan bod komen in het programma.

Vrijwilligerswerk: op pad met de ouderen

Stappen richting werk

Kim en haar groepsgenoten deden nog meer in de tien weken. “We zetten ook voorzichtig de eerste stappen naar echt werken. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen in een zorgcentrum, waar we gingen wandelen met ouderen. Of toen we een dagje mee mochten lopen bij chocolaterie Olala Chocola. Dat zijn allemaal dingen die ik op eigen houtje niet zomaar had gedaan. Omdat ik het met de groep deed, was de drempel veel lager.” Bij alle activiteiten is een jongerenbegeleider vanuit Netwerk Voor Jou aanwezig. “Zo heb ik ook altijd iemand in de buurt als ik ergens tegenaan loop.”

Sterker in je schoenen

Het allerleukste aan Get Up & Enjoy? Dat vond Kim de kickbokslessen. Onderdeel van het MDT-programma is dat de jongeren eens per week gaan kickboksen. “Lekker bewegen doet me heel goed. En ik vind het ook leuk”, vertelt Kim enthousiast. “Ik merk dat ik veel lekkerder in mijn vel zit en mijn conditie beter is. Ik houd alles veel langer vol en kom goed voor mezelf op. Dat geldt voor in de sportlessen, maar ook in de rest van mijn leven.” 

Kim in actie tijdens een kickboksles.

Anderen helpen

Kim leerde ook veel over zichzelf tijdens de MDT. “Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik altijd iedereen wil helpen. Veel mensen in de groep lopen tegen dezelfde problemen in het leven aan als ik, maar ik heb voor mezelf echt moeten ontdekken dat het niet mijn verantwoordelijkheid is om dat allemaal op te lossen. Dat lukt dankzij Get Up & Enjoy steeds beter. Ik ben nog steeds een luisterend oor, maar voel me niet meer zo verantwoordelijk. In eerste instantie focus ik op mezelf.” Toch heeft ze ook veel vrienden gemaakt. “Eén meisje spreek ik nog steeds veel. Zij is echt een goede vriendin geworden.”

Wat Kim leerde

Kim heeft nu twee keer het traject van Get Up & Enjoy gevolgd. Inmiddels heeft ze een leerwerkplek gevonden en zet ze dus haar eerste stappen op de arbeidsmarkt. “Ik leer daar allerlei vaardigheden die ik nog jaren kan gebruiken, zoals met mijn handen werken en samenwerken. Ik vind het fantastisch om weer bezig te zijn: de werkplek zelf en de collega’s zijn zó leuk.”

“Ik zie nu wat ik kan en dat is meer dan ik eerst dacht.’’

De toekomst bekijkt Kim stap voor stap. Voor nu is ze dolblij dat ze zich weer beter voelt en lekker kan werken. Haar groepsgenoten hebben haar ook gesterkt in het idee dat ze niet alleen is. “Veel van ons lopen tegen dezelfde problemen aan, bijvoorbeeld in de hulpverlening. Dat zou echt anders moeten. Gelukkig hadden wij  Netwerk Voor Jou, maar dat geldt niet voor iedereen natuurlijk.” Dankzij Get Up & Enjoy weet Kim weer wie ze is. “Ik zie wat ik kan. Dat is meer dan ik dacht. Ik weet nu ook waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Ik ben eindelijk blij met hoe mijn leven nu is.”

MDT YourCube is een project van TijdVoorActie die in meerdere steden wordt uitgevoerd. In Veenendaal kun je hiervoor terecht bij Netwerk voor Jou. Daar vind je ook meer informatie over Get Up & Enjoy.