Mounia: “Jongeren zonder werk of school komen weer in beweging met Get Up & Enjoy”

Jongeren zonder school of werk raken vaak geïsoleerd. Ze ervaren eenzaamheid en verliezen hun connectie met de maatschappij. Voor die jongeren is er Get Up & Enjoy, een MDT YourCube-programma aangeboden door Netwerk Voor Jou in Veenendaal. Social worker Mounia Bocattan begeleidt de jongeren in een traject van tien weken, waarin ze van alles leren over zichzelf. “Ze ontdekken hun eigen kwaliteiten en hoe ze die inzetten in het dagelijks leven en hun toekomstige loopbaan.”

Get Up & Enjoy is een Maatschappelijke Diensttijd (MDT) voor jongeren in een kwetsbare situatie die nog niet zelfstandig aan het werk kunnen. Ze worden intensief begeleid door Netwerk Voor Jou met onder andere coaching, sportlessen en sociale activiteiten zoals werken met ouderen. “De jongeren vergroten zo hun sociale netwerk en zijn ondertussen bezig met hun eigen competenties en doelen”, vertelt Mounia.

Persoonlijk doel

Alle jongeren starten het traject met een persoonlijk doel. “De één wil bijvoorbeeld een groter sociaal netwerk, de ander wil graag gezonder leven. Uiteindelijk is het doel ook dat de jongeren straks allemaal weer deelnemen aan de samenleving, bijvoorbeeld door werk of school.”

“Ik zie de jongeren groeien en kan ze daarin stimuleren. Ik leer ze écht kennen.”

Het MDT-programma Get Up & Enjoy is ontstaan uit het corona herstelfonds. Toen viel het Mounia en haar collega’s op dat veel jongeren met eenzaamheid kampen en hun motivatie voor het leven kwijt raakten. “Na de lockdowns bleek deze begeleiding nog minstens zo hard nodig. Daarom zijn we nu aan de slag met een tweede groep en bieden we het aan als MDT-traject. Deelnemers zijn allemaal tussen de 16 en 27 jaar. De eerste groep volgde een programma van acht weken, maar inmiddels is het verlengd naar tien weken. Zo hebben we net iets meer tijd om de jongeren echt goed op weg te helpen.”

Het programma

In de eerste vier tot vijf weken werken de jongeren onder begeleiding van een coach. Ze leren waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden en hoe ze hun competenties inzetten in werk en hun sociale leven. De coach legt bijvoorbeeld uit hoe ze zichzelf kunnen presenteren en hoe je een gesprek op gang moet houden. “Daarnaast organiseren we actieve en creatieve lessen voor ze”, legt Mounia uit. “De groep gaat bijvoorbeeld eens per week naar een kickboksles. Dat doet ze heel goed; ze kunnen hun frustraties van de week kwijt en leren sterker in hun schoenen staan. We gaan ook regelmatig eropuit om iets creatiefs te doen, bijvoorbeeld voor een kookles of om iets in elkaar te leren zetten. Ook daar krijgen de jongeren meer zelfvertrouwen van.”

Sociale activiteiten

Nu Get Up & Enjoy aangeboden wordt als MDT-programma is ook genoeg ruimte voor sociale activiteiten. “Als de eerste paar weken erop zitten en de jongeren er klaar voor zijn, gaan we als groep dingen doen voor anderen. We gaan bijvoorbeeld wandelen met eenzame ouderen of springen bij in een zorginstelling waar ze hulp tekortkomen. Vrijwilligerswerk is iets waar de jongeren uit zichzelf niet snel voor durven te gaan, maar met onze hulp pakken ze het werk toch met beide handen aan.”

Weer aan het werk

Die intensieve begeleiding vanuit het netwerk is volgens Mounia belangrijk en belonend. “Deze doelgroep heeft het nodig om een bekend gezicht te zien gedurende die tien weken. Daarom ben ik altijd overal bij. Dat maakt Get Up & Enjoy ook heel mooi voor mij als begeleider: ik zie de jongeren groeien en kan ze daarin stimuleren. Ik leer ze écht kennen.”

Het programma werpt ook absoluut zijn vruchten af volgens Mounia. “Een deelnemer, Kim, is bijvoorbeeld dankzij het programma voor het eerst in vier jaar aan het werk. Ze is daar ontzettend trots op. Telkens als ik haar zie vertelt ze weer over hoe ze de dag ervoor gewerkt heeft en hoe leuk het weer is geweest. Daar doe ik het voor.”

De drempel laag maken

Wat Mounia andere netwerken mee zou willen geven? “Begin op tijd met het werven van kandidaten en bereid je voor op een intensief traject. Eenzame jongeren zijn moeilijk te bereiken. Via zorginstellingen maar ook social media lukt het om ze te vinden, maar het blijft een uitdaging. Uit zichzelf komt deze doelgroep maar moeilijk in beweging. Als we ze weten te bereiken via een ouder, verzorger of hulpinstantie zijn ze meer geneigd mee te doen. Zo maken we de drempel lager voor ze.”

MDT YourCube is een project van TijdVoorActie die in meerdere steden wordt uitgevoerd. In Veenendaal kun je hiervoor terecht bij Netwerk voor Jou. Daar vind je ook meer informatie over Get Up & Enjoy.